Casper's wereld

Quotes & Symbols

Symbolen: B

BAS OF F SLEUTEL
Dit symbool wordt in de muziek gebruikt om de waarde (hoogte) van de noten op de notenbalk aan te geven. Deze sleutel gebruikt men op de notenbalk voor de lage noten en de twee puntjes geven de positie op de notenbalk van de noot F aan.
Op audio apparatuur wordt het symbool gebruikt om de regelaar voor de lage tonen of bas aan te geven.


BAUBO SYMBOOL
Het Baubo symbool is een oud Grieks symbool uit de mythologie.Het staat in verband met vreugde, zang en dans, ongeremde seksualiteit en vruchtbaarheid. Ze wordt vaak afgebeeld zonder romp, met het hoofd direct op een ontbloot onderlijf. Baubo wordt genoemd als grappenmaakster die met haar obscene grollen Demeter aan het lachen maakte toen zij zich terugtrok van de aarde en verborg in een grot. Baubo is een oude vrouw die haar jurk optilt om haar vagina te tonen, in het Grieks wordt dit aangeduid als ana-suromai.


BES DEMON SYMBOOL
Afbeelding van de bescherm demon Bes uit het oude Egypte. Het symbool dient als bescherming tegen de boze blik, magie en gevaarlijke dieren. Bas werd voorgesteld als een gedrongen dwergachtige gedaante met een verwrongen gezicht en spitse dierlijke oren met het lid vaak in erectie. Bes is ook het symbool van vreugdebrenger bij een drinkgelag en symbool van seksuele potentie (met lid in erectie). De beeltenis van Bes werd ook op de bijgebouwen van tempels aangebracht. Hij moest barende vrouwen beschermen tegen verderfelijke invloeden.

BESESAKA SYMBOOL
Bese saka staat voor "zak met kolanoten"en het is een symbool van welvaart, kracht, overvloed, saamhorigheid en eenheid. Een kolanoot is een geldgewas en zo staat het voor rijkdom en overvloed. Dit Adinkra symbool afkomstig van de Ashanti, een etnische groep ook wel de Asante genoemd, woonden in het land dat nu Ghana is. Het symbool wordt vaak gebruikt in stoffen en aardewerk als decoratieve functie, ze duiden echter ook op traditionele wijsheid.

BIJL SYMBOOL
De bijl is sinds de Steentijd belangrijk voor de strijd en het werk. In Afrika is een decoratieve (sierbijl) vaak het symbool van de waardigheid van het opperhoofd van de stam. Omdat grote offerdieren in veel culturen met de bijl werden gedood, werd de bijl ook in verband gebracht met het bloedoffer en ook als teken van gezag zoal bij de oude Romeinen. In de christelijke tijd werd de bijl tot symbool of attribuut van de heilige Jozef (de timmerman) en van de heilige Bonifatius, die er aan de dondergod gewijde eik mee velde. Een bijzondere vorm is de tweesnijdende bijl (dubbele bijl, labrys). De strijdbijl van de indianen was oorspronkelijk een strijdknots en werd pas na het contact met de Europese kolonisten met een bijlkling uitgerust.

BOEDDHA (DE LACHENDE)
De lachende Boeddha, ook bekend als de Maitreya Boeddha, ofwel de Boeddha van de toekomst. Dit is een symbool van geluk, vriendelijkheid en onschuldige vreugde. Hij zou grote welstand kunnen brengen en hij was de schutspatroon van de goudsmeden in het oude China. Zijn ronde buik wordt beschouwd als een lichamelijke voorstelling van geluk en rijkdom. Wie een keer per dag over zijn buik wrijft, zou zijn kansen op een fortuin vergroten.

BOEDDHA (DE DIKBUIKIGE)
Deze vrolijke grijnzende kale man met zijn ontblote bovenlijf is de Chinese Mi-lo fo, dat wil zeggen een latere afbeelding van Boeddha. Omstreeks 1000 n.C. werd Mi-lo fo in heel Oost Azië geliefd als symbool van onbezwaarde blijdschap met een gevulde geschenken zak in de hand en vaak omringd door spelende kinderen. Ongeluk en ellende van de werkelijke wereld zouden door dit vriendelijke tegenbeeld worden overwonnen en plaats maken voor het uitzicht op een puur aardse gelukzaligheid. In Japan wordt hij Hotel genoemd en zou hij als huisgod vrede en welstand brengen.