Casper's wereld

Quotes & Symbols

Symbolen: KKALACHAKRA SYMBOOL

Kalachakra betekent Tijdwiel, aangezien "Kāla" Sanskriet is voor Tijd en "Chakra" (of Cakra) Wiel is in het Sanskriet (in het Tibetaans heet hij 'khor’). Het wordt ook vertaald als tijdcycli. Veel in deze traditie draait om het concept van tijd en cycli: van de cycli van de planeten, tot de cycli van onze ademhaling en de beoefening van het beheersen van de meest subtiele energieën in iemands lichaam op het pad naar verlichting. De Kalachakra-godheid vertegenwoordigt alwetendheid, omdat alles onder invloed van tijd staat, hij is tijd en weet daarom alles. Evenzo is het wiel eindeloos en eindeloos.

KARA SYMBOOL

De Kara is een metalen armband die gedragen wordt door de aanhangers van de Sikh religie en dient ter bescherming. Dit religieuze voorwerp, dat permanent om de rechterpols wordt gedragen, moet va ijzer of staal gemaakt zijn. Het is verboden om het van goud of zilver te vervaardigen. Desmond Morris beschrijft een zaak die speelde in Engeland waar een Sikh vrouw weigerde haar Kara af te doen in een Engelse voedselfabriek waar zij werkte. Toen ze zag dat andere vrouwen hun trouwring wel mochten dragen bracht ze de zaak voor het gerecht als discriminatie. Voor de Sikhs is het een belangrijk symbool dat staat voor kracht en eenheid, maar dat ook gezien wordt als amulet tegen het kwaad en verleiding.

KELTISCH KRUIS SYMBOOL

Het Keltische kruis of Ringkruis is een symbool dat staat voor de brug naar de andere wereld en een hoger energie en kennis niveau. Het wordt tegenwoordig vaak als grafornament toegepast in Ierland.

KENTAUER (CENTAUER) SYMBOOL

Een Kentauer (Centauer) is een figuur uit de Griekse mythologie,het is een wezen dat half mens, half paard is. De benaming hiervoor is voluit hippocentauer (paardcentauer), verder bestaat de onocentauer (ezelcentauer), bucentauer (koecentauer) en ichtocentauer (viscentauer). Kentauers worden meestal afgeschilderd als brute, beestachtige wezens. De oorsprong lijkt te zijn dat er wilde mensen in holen en in de bergen en bossen van Thessalië leefden die zich met rauw vlees voedden. In verhalen en mythen kregen ze een wonderbaarlijk dubbel uiterlijk; tot het middel van een man en verder het lichaam van een paard.
KHAMSA OF XOMSA SYMBOOL

Dit symbool staat voor de Arabieren voor het getal 5. Het is de hand van Fatima, de jongste dochter van de profeet. Het is een symbool dat staat voor geluk, maar ook voor steun en de deugden trouw en geduld. Het symbool komt ook voor bij de Hindoes (Humsa hand), bij de Joden (Hamesh hand).

KLAVERTJE VIER SYMBOOL

Als het klavertje al geluk brengt, dan brengt het zeldzamere klavertje vier wel extra veel geluk en het beschermt tegen kwade betoveringen. Het klavertje vier is een zeldzame afwijkingen mede doordat het zeldzaam is, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een klavertje vier als sinds de Middeleeuwen beschouwt als een geluksbrenger. Ook kent men aan de vier blaadjes de kenmerken toe: hoop, vertrouwen, liefde en geluk.


KNOOP ZONDER EINDE

In het boeddhisme is het teken dat van een oneindige knoop (Srivatsa) die de onderlinge afhankelijkheid van een aantal religieuze doctrines symboliseert, zoals die tussen wijsheid en mededogen en vooral die tussen afhankelijk ontstaan en sunyata. In het Tibetaans boeddhisme wordt het symbool als een kenmerk van Manjushri gezien.

In huizen in het Himalaya gebergte ziet men vaak een kronkelvorm boven een deur of raam hangen. Deze kronkel is de knoop zonder einde en tevens een van de acht geluksbrengers van het Boeddhisme. Meestal is het gesneden uit hout en als symbool of amulet werkt het tegen slechte gezondheid en een vroege dood. De oneindigheid van de knoop moet het onsterfelijke voorstellen. Door deze amulet binnenshuis bij een deur of raam te hangen, hoopt men kwade geesten te verhinderen in het huis te komen en ziekte en dood buiten het huis te houden. Deze amulet is ook bekend onder de naam knoop der eeuwigheid en zou oorspronkelijk uit China afkomstig zijn. De kronkels en draaiingen (de negen binnenruimtes en acht buitenruimtes) speelden een rolbij het mediteren. Voor sommige boeddhisten was dit het patroon van de ingewanden van Boeddha, keurig gerangschikt terwijl hij zat te mediteren. Ook komt het symboolvoor in de Keltische cultuur, dit is waarschijnlijk toeval. 

HET KRAAK SYMBOOL

Het kraak symbool of het kraakteken siert in vele Europese en Amerikaanse kraakpanden de muren. De oorsprong van het symbool is de Amsterdamse kraakbeweging die het symbool in 1979 bedacht. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika waar de Hobo’s (rondreizende daklozen) gebruik maakten van tekens op straat om elkaar te helpen. Een van die tekens was een cirkel met een horizontale pijl erdoor,dit betekende ‘doorlopen’, oftewel, probeer iet bij dit huis of deze boerderij om onderdak of eten te vragen. De horizontale streep in het oorspronkelijke symbool werd later een diagonale bliksemschicht, vermoedelijk om een gevoel van actie en frictie weer te geven. Het kraakteken heeft in de praktijk de omgekeerde betekenis van het oorspronkelijke symbool, namelijk “wij gaan er niet uit” in plaats van “hier niet naar binnen gaan”. Ook kan de betekenis een waarschuwing voor de politie zijn: ‘loop toch door, hier niet naar binnen gaan’. 
KRIJGSBIJL OF TOMAHAWK SYMBOOL

Een krijgsbijl of strijdbijl is een bijl die ontworpen is voor gebruik als gevechtswapen. De strijdbijl heeft een lager gewicht dan een normale bijl en ook het blad is platter en vaak in de vorm van een halve maan. Als materiaal werd oorspronkelijk steen gebruikt, later brons en nog later smeedijzer, waarbij de snede gehard was doormiddel van koolstof. Een speciale variant is de tomahawk, een strijdbijl van de Noord-Amerikaanse indianen. Oorspronkelijk was de bijlkop van steen of hoorn maar de Europese kolonisten brachten metalen bijlen mee die door de indianen zelf aangepast werden tot de typische tomahawk vorm. De strijdbijl komt ook voor in de uitdrukking”de strijdbijl begraven”, wat betekent dat er een einde aan een strijd of oorlog is gekomen. 

KRUIS SYMBOOL

Het kruis is een zeer oud symbool en werd al ver voor het christelijke tijdperk gebruikt. Door invloed van de kerk werden veel van deze ‘heidense’ symbolen ingevoerd in de christelijke religie, vooral keizer Constantijn heeft veel van deze heidense gebruiken en symbolen ingevoerd tijdens het eerste concilie van Nicea in het jaar 325 om het voor de bevolking gemakkelijker te maken om christen te worden. Men heeft het toen als symbool van het lijden en sterven van Christus gemaakt. Blijft vreemd dat men een martelwerktuig als sierraad om de nek draagt tegenwoordig. 

KUKRI SYMBOOL

De associatie tussen de kukri en de staat Nepal is nog steeds sterk. Het is niet ongebruikelijk dat de kukri, zowel als symbool als als wapen, door verschillende protestbewegingen wordt toegeëigend. In deze context is het een fascinerend symbool omdat het 'leeg' is. Afhankelijk van de context kan alles wat met het staatsbestel te maken heeft, of een klacht ertegen, erin worden gerold. Het is een politiek symbool bij uitstek.Dit is dan de fundamentele paradox van de politieke mythologie van de kukri. Aan de ene kant krijgt het wapen zijn legitimiteit vanwege zijn oorsprong in het klassieke India en de associatie met een heilige die Shiva aanbidt, en toch wordt het het geaccepteerde universele symbool van Nepal met zijn meer diverse bevolking en minder orthodoxe religieuze scene.