Casper's wereld

Quotes & Symbols

Symbolen: L
HET LABRYS SYMBOOL

 Een labrys is een ceremonieel symbool in de vorm van een dubbele bijl. In het klassieke Grieks bekend als pelekys πέλεκυς.

In de door vrouwen geleide Minoïsche beschaving kwam dit symbool reeds uitgebreid aan bod.
Een beschrijving geeft aan dat de vorm staat voor een vlinder in de symbolische betekenis van gedaanteverandering. Een andere verklaring geeft aan dat het staat voor het Latijnse woord "labus"wat 'lippen' betekent, waarbij het dus een symbool zou zijn van de vrouwelijke genitaliën. Deze betekenis zou het verbinden aan de ingang van het labyrint, dat het paleis van Knossos en zo ook het huis van de dubbele bijl werd genoemd.

In de Griekse mythologie verschijnt Labrysals de bijl van de god Zeus. In dertiger jaren van deze eeuw was het een van de symbolen van het Grieke fascisme en sinds 1970 wordt de Labrys ook wel gebruikt als een symbool van onafhankelijkheid en kracht van feministen.
LEMNISCAAT SYMBOOL

Lemniscaat is Grieks voor een hangend koord of bloemenguirlande,  het werd gebruikt om een winnaar  na een gevecht te eren.  De lemniscaat is in  de wiskunde het symbool voor het begrip Oneindigheid. Ook in de Tarot komt de lemniscaat voor in de Magiër Le Bateleur, die ook wel de jongleur wordt genoemd.  Zijn hoed heeft de vorm van een lemniscaat: het eeuwigheidprincipe. Dat duidt erop dat hij met zijn scheppende krachten in verbinding staat met de goddelijke krachten.  Het is een symbool voor het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke. In Yoga komt het als bewegingsvorm voor.


 


 


HET LIEFDE SYMBOOL

Dit symbool staat voor lichamelijke liefde en verliefdheid in het algemeen. De pijl is het teken dat het hart geraakt is door de pijl van Amor, de god van de liefde. 

LINDE SYMBOOL

De lindeboom komt in veel symbolen en familiewapens voor en wordt volgens de oude sagen bewoond door het zoete lindewezen die er voor zorgt dat de bloemen verleidelijk geuren en zo de minnelust van geliefden stimuleren. Het lindeblad was het symbool van de vrije grondbezitter in de Middeleeuwen en de pelgrims. In Midden-Europa was de linde de boom van de onsterfelijkheid en in Estland en Litouwen offerden vrouwen altijd onder de linden terwijl mannen dit onder de eiken deden. In Zweden worden linden nog steeds beschermd omdat daarin goede huisgeesten wonen. Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van de liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. Zij werd vaak in het centrum van dorpen en voor huizen aangeplant. De linde is ook het symbool voor moederlijkheid want de boom voedt met de nectar van haar bloesem vele insecten. De bloemen,  blad en bast zijn geneeskrachtig en het hout zeer geschikt voor houtsnijwerk. 


LINGAM SYMBOOL

De Lingham ook wel Linga of Shivalingam genoemd is een symbool in de vorm van een stenen of marmeren beeldje dat een mannelijk lid voorstelt dat omhult wordt door het vrouwelijke deel, het is het symbool voor de vereniging van man en vrouw. Voor Hindoes is het een symbool voor de vereniging van de god Shiva en in India komt dit symbool dan ook veel voor. Vaak kronkelt er een slang rond de Lingham. Tijdens rituelen wordt er melk of water over de Lingham gegoten en vervolgens worden er bloemen op gelegd. Het mannelijke deel staat rechtop, de vrouwelijke vorm is de rand waar de geofferde vloeistoffen in opgevangen worden en waar men de bloemen op kan leggen. 
LUCHT SYMBOOL

Dit symbool stamt uit de alchemie en het staat voor het element lucht. Ook heksen gebruiken dit symbool. Het symbool lijkt veel op het aarde symbool, echter wijst bij dit symbool de punt van de driehoek naar boven.LUCKENBOOTH SYMBOOL

Het Luckenbooth symbool bestaat uit twee omsluitende harten met een kroon erboven.  Het is een Schots symbool van liefde en loyaliteit en wordt vaak als teken van vriendschap geschonken.De Luckenbooth broche is een traditioneel Schots huwelijkscadeau voor de bruid van de bruidegom op hun huwelijksdag, en het werd bevestigd op de shawl van hun baby om het tegen kwade geesten te beschermen.