Casper's wereld

Quotes & Symbols

Symbolen: O


ODO NYERA FIE KWAN SYMBOOL

Dit symbool betekent letterlijk “liefde verliest nooit zijn weg naar huis”, het vertegenwoordigt de ultieme kracht van ware liefde. Dit is een zogenaamd Adrinka symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als de Asante, een etnische groepafkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adrinka wordt veelvoudig gebruikt in stoffen en op aardewerk, de symbolen hebben zowel een decoratieve functie als een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.


OGEN SYMBOOL

Dit symbool  komt uit de oude Egyptische beschaving. Vaak werd op de boeg van een schip beschermende ogen geschilderd om het boze oog weg te kijken. Dit is iets wat in landen rond de Middellandse Zee nof steeds serieus wordt genomen. 


OKUAFO PA SYMBOOL

Het Okuafo Pa symbool staat voor “goed boer” en is een symbool voor ijver, hard werken en ondernemerschap. Een goede boer is ijverig en hardwerkend, landbouw vereist veel inzet. Dit is een zogenaamd Adrinka symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als de Asante, een etnische groepafkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adrinka wordt veelvoudig gebruikt in stoffen en op aardewerk, de symbolen hebben zowel een decoratieve functie als een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.
OLIFANT SYMBOOL

De olifant heeft een positieve symbolische kracht. Een witte olifant kondigde de geboorte van Boeddha aan. De Hindoe god Ganesha, die staat voor wijsheid en schrijfkunst, draagt de kop van een olifant met 1 tand. Omdat olifanten oud kunnen worden, zijn ze ook het symbool van het overwinnen van de dood. 


OLLIN SYMBOOL

In de Azteekse taal betekent ollin “beweging”. De kalender van de Azteken (zonnesteen) wordt omringd door vier ollin figuren die samen staan voor het lopende tijdperk. De Azteken geloofden dat de aarde al vier keer was verwoest en herschapen en dat het lopende tijdperk zou worden beëindigd door een aardbeving. Ze probeerden het onvermijdelijke te voorkomen door de goden gunstig te stemmen met rituelen en offers en het regelmatig drinken van menselijk bloed. 
OLYMPISCH SYMBOOL 

Het Olympisch symbool wordt gevormd door vijf verstrengelde ringen die de verbondenheid van de vijf werelddelen aangeven.  De bovenste drie ringen zijn blauw, zwart en rood; de onderste twee zijn geel en groen. De kleuren zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren terug te vinden is in de vlaggen van alle landen. Het symbool werd in 1913   ontworpen door de stichter van de moderne Olympische Spelen, Pierre baron de Coubertin.


OM SYMBOOL

Dit symbool bestaat uit Sanskriet letters of symbolen voor het Hindoe geluid: ‘om’ (ohm of aum) aan te duiden. Dit wordt ookwel de moeder van alle mantra’s genoemd. Het geluid staat voor de drie toestanden van de mens: Waken, Slapen en Dromen. Als talisman helpt dit symbool om rust en vrede te vinden. Het is ook en oud en traditioneel geluid of mantra dat in veel Oosterse landen wordt gebruikt, zoals in het Boeddhisme, Hindoeïsme, Sikhisme en het Jaȉnisme, het wordt vaak gebruikt om het begin van een script, tekst of gebed in te wijden. Het teken bestaat uit drie sierlijke curven die staan voor het fysieke lichaam, het subtiele lichaam en het causale lichaam. De halve cirkel bovenaan zou staan voor het obstakel naar de hoogste vorm van verlichting en het bovenste puntje zou dan staan voor het pure bewustzijn of hoogste graad van verlichting. OMPHALOS SYMBOOL

De Omphalos (ὀμφαλός, omphalos is Oudgrieks voor navel) was een steen in Delphi, die volgens de mythologie het middelpunt van de aarde aangaf. Volgens de oude Griekse  mythologie liet Zeus twee arenden in tegenovergestelde richtingen om de aarde vliegen, daar waar ze elkaar troffen, zou de navel of het middelpunt van de aarde liggen. Op verscheidene plekken rond de Middellandse Zee verrezen Omphalos stenen om dit punt te markeren, de meeste beroemde staat in Delphi. In 1913 is de steen gevonden bij opgravingen in de Apollo tempel te Delphi.
ONEINDIG SYMBOOL

Dit symbool wordt binnen de wiskunde gebruikt om oneindig aan te geven. Een deling door 0 (nul) levert een oneindig getal op dat we met dit symbool aangeven. Het woord komt van het Latijnse "lēmniscātus" dat "versierd met linten" betekent, van het Griekse λημνίσκος dat "linten" betekent, of dat anders kan verwijzen naar de wol waarvan de linten zijn gemaakt, of kan verwijzen naar een soort bloemenguirlande die aan een overwinnaar in een gevecht als een beloning werd gegeven. Ook in de Tarot kaarten komt de Lemniscaat voor, de Magiër (Le Bateleur), ook wel jongleur genoemd. Zijn hoed heeft de vorm van een lemniscaat: het eeuwigheid principe. Dat duidt er op dat hij met zijn scheppende activiteiten in verbinding staat met goddelijke krachten. Het is een symbool voor het evenwicht tussen het stoffelijke en het geestelijke.

OOG IN HAND SYMBOOL

Dit symbool tref je in het gehele midden oosten aan en is het algemene symbool tegen het boze oog en om het kwaad te weren. Het blauwe oog in de hand komt uit Turkije, de kleur blauw is daar gangbaar voor het boze oog. Het wordt ook wel de Hamsa hand genoemd.

OOG VAN HORUS SYMBOOL

In sommige culturen wordt dit symbool ook wel Udjat of Oedjat. De oorsprong ligt in het oude Egypte en staat voor het oog van de valk- of zonnegod Horus die een oog verloor in een gevecht met de Seth, die ook bekend staat als Setekh, Setesh of Set, de god van de woestijn. De strijd ging om de troonopvolging, zijn oom Seth rukt het oog van Horus er uit en rijt het in stukken. Thot, de maangod, geneest hem echter, dat is de reden dat het oog het symbool van herstel is. In Egypte gebruikt men beide ogen als amulet, het linkeroog werd geassocieerd met de maan en men kon het gebruiken als amulet voor het genezen en helen, terwijl het rechteroog wordt gebruikt als amulet ter bescherming tegen kwade krachten. 
OOG SYMBOOL (NAZAR)
Het blauwe oog, de nazar boncuk, is een amulet waarvan, in het Midden-Oosten, wordt gezegd dat het helpt tegen het boze oog. Deze blauwe ogen worden bevestigd aan de kleding van kleine kinderen, ook wordt het amulet op allerlei plaatsen opgehangen ter bescherming tegen het kwaad. Meestal is het amulet gemaakt van gekleurd glas en heeft de vorm van een druppel of grote platte schijf. Van buiten naar binnen zijn er cirkels van donkerblauw, lichtblauw, wit en zwart. Kleine varianten worden als sieraad gedragen en grote exemplaren hangt men, goed zichtbaar, aan bijvoorbeeld de wand of muur tegenover de ingang of deur. Ook in Nederland kom je ze vaak tegen in Turkse winkels of restaurants.ORANG MALU (YOGI MAN)

De beeldje vind zijn oorsprong op Java (Indonesië), later is de sage verder verspreid geraakt door de volksverhuizing, onder andere naar Balie. De sage gaat over een man die zich zo schaamde over de mensheid, dat hij een leven van meditatie koos in de houding waarin hij nog steeds bekend staat. Van de Orang Maloe wordt gezegd dat hij huilt om het leed van de aarde. Toch is hij diep in zijn hart gelukkig omdat hij de vrede in zichzelf heeft ontdekt. Vanwege het feit dat meditatie en de cultus van de Orang Maloe veel met elkaar wordt verward, wordt de Orang Maloe ook wel Yogi man genoemd. Als je de woorden orang (mens) en maloe (verlegen) letterlijk zou vertalen zou het ‘verlegen mens of man’ betekenen. Doch hier is de betekenis van het woord maloe ‘bescheidenheid’, het introverte en het naar zichzelf gekeerde. De Orang Maloe heeft ingetogen kracht in zich. Plaats de Orang Maloe in huis aan de linkerzijde van de ingang, hij zal alles wat hem passeert met zijn positieve kracht beïnvloeden. Negatieve energie zal teniet gedaan worden en het kwade geëlimineerd. Als je de Yogiman goed verzorgt en hem streelt neemt hij je zorgen weg en geeft rust.


 
OSRAM NE NSOROMMA SYMBOOL

Het Osram ne nsoromma symbool staat voor maan en ster en betekent liefde, verbondenheid, harmonie en trouw in het huwelijk. Dit is een zogenaamd Adrinka symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als de Asante, een etnische groepafkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adrinka wordt veelvoudig gebruikt in stoffen en op aardewerk, de symbolen hebben zowel een decoratieve functie als een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.


OUROBOROS SYMBOOL 

 In de alchemie is dit een belangrijk symbool, de Ouroboros (slang of draak) die in zijn eigen staart bijt en op die manier een cirkel vormt. Het symboliseert de cyclus van de natuur, het eeuwig terugkeren (geboorte, dood en wedergeboorte), de eenheid van alles.   Het komt voor in de Azteekse en Chinese mythologie en wordt ook teruggevonden in het Oude Egypte. OUROBOROS (DUBBEL)

De dubbele Ouroboros stelt twee slangen voor die in elkaars staart bijten en zo een cirkel vormen. De onderste, ongevleugelde slang beeldt het lichaam uit en de bovenste, gevleugelde slang, de geest. De Noorse mythologie kent ook een dergelijke slang, deze wordt Jörmungand of Midhgardhsormr genoemd. 

OWIA KOKRODO SYMBOOL

Dit teken symboliseert de grootsheid van de zon en staat voor vitaliteit, vernieuwing, levengevende energie en de kracht van de zon. Dit is een zogenaamd Adrinka symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als de Asante, een etnische groepafkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adrinka wordt veelvoudig gebruikt in stoffen en op aardewerk, de symbolen hebben zowel een decoratieve functie als een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven. 


OWUO ATWEDEE SYMBOOL

Het Owuo Atwedee symbool staat voor “ladder van de dood” en vertegenwoordigd de sterfelijkheid van de mens omdat ieder wezen deze ladder ooit zal beklimmen. Het kan gebruikt worden om de hoogmoedige te vernederen of zij die treuren te troosten. Dit is een zogenaamd Adrinka symbool afkomstig van de Ashanti, ook bekend als de Asante, een etnische groepafkomstig uit de Ashanti-regio van het hedendaagse Ghana. Adrinka wordt veelvoudig gebruikt in stoffen en op aardewerk, de symbolen hebben zowel een decoratieve functie als een betekenis van traditionele wijsheid en aspecten van het leven.